Domowy izotonik. Jak zrobić napój izotoniczny? Oto przepisy

Przyznam szczerze, że nawet w dni regeneracji staram się pić izotoniki. Są to napoje nawadniające organizm i dostarczające niezbędnych witamin oraz minerałów. Napoje izotoniczne powinni spożywać sportowcy, osoby aktywne, pracujące ciężko fizycznie i odwodnione.

Gdy piłam tylko wodę, zdarzyło mi się, że dopadły mnie skurcze nogi. Oznacza to, że zabrakło mi soli mineralnych.
Napoje izotoniczne dostępne w sklepach są pełne barwników, sztucznych substancji i środków konserwujących. Zaobserwowałam, że po niektórych miałam objawy alergii: kichanie, duszność w klatce, kaszel, drapanie w gardle czy chrypkę, co czasami utrudniało mi wykonanie treningu lub znacznie obniżało jego efektywność. Dlatego wzięłam sprawy w swoje ręce i skomponowałam własne napoje. Są nie tylko zdrowsze, wartościowsze pod względem witamin oraz składników mineralnych, ale także smaczniejsze.
Przedstawiam wam moją propozycję kilku prostych przepisów na izotoniki, które sami możecie sobie przyrządzić. Wystarczy wcześniej zakupić potrzebne składniki.

I PROPOZYCJA
Do przygotowania litra izotoniku potrzebne są:
- litr wody źródlanej/niskosodowej/wysokosodowej;
- 1 cytryna /limonka/pomarańcza;
- szczypta soli;
- liście świeżej mięty

Sód jest potrzebny, by zapobiec ewentualnym skurczom mięśni oraz aby utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie. Cytryna uzupełni witaminy, zapewni nam zastrzyk energii, uszczelni naczynia krwionośne oraz rozpocznie proces redukcji wolnych rodników i usuwania toksyn.
II PROPOZYCJA

Miód jest źródłem cukrów prostych, które są niezbędne podczas wysiłku fizycznego. Korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności, ma właściwości przeciwzapalne.
III PROPOZYCJA
- 2 łyżki stołowe nasion chia;
- 500 ml wody;
- sok z cytryny/limonki/pomarańczy;
- liście świeżej mięty

Po dodaniu wszystkich składników wstawiamy napój do lodówki na ok. 15 minut. Nasiona chia wtedy napęcznieją. Te cudowne nasionka dostarczają dużo energii, gdyż zawierają wiele cennych minerałów i mają właściwości nawadniające.
IV PROPOZYCJA
- zblendowany czerwony arbuz bez pestek;
- liście świeżej mięty
Arbuz w 92 proc. składa się z wody, która jest wzbogacona składnikami mineralnymi, takimi jak potas i wapń. Świetnie gasi pragnienie i uzupełnia niedobory elektrolitów w organizmie. Arbuz zawiera cytrulinę, czyli aminokwas, który wspomaga pracę serca i przyspiesza proces regeneracji mięśni u sportowców.
Polecam wam ten izotonik zarówno przed, jak i po treningu. Cytrulina rozszerza światło naczyń krwionośnych, powodując efekt „pompy mięśniowej”, dlatego dochodzi do zwiększenia objętości mięśni w trakcie ćwiczeń. Badania naukowe wykazały, że regularne przyjmowanie większej ilości cytruliny wpływa na poprawę wytrzymałości siłowej.
V PROPOZYCJA
- zblendowany żołty arbuz bez pestek;
- łyżka nasion chia
Mam nadzieję, że skorzystacie z moich przepisów na zdrowe izotoniki. Dajcie znać, czy podobają się wam moje propozycje. Czy zrobiliście je i który najbardziej wam smakował. Tymczasem życzę smacznego!


Polecane przez autora:
- Kotlety z kaszy jaglanej - przepis na przepyszne kotleciki
- W poszukiwaniu harmonii
- Jak się zmotywować? Motywacja kluczem do działania
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze