Kotleciki jaglane

Chciałabym podzielić się z Wami moimi zdrowymi przepisami. Dziś polecam danie bezmięsne - kotleciki jaglane. Są idealne dla osób i dzieci na diecie bezglutenowej. Kasza jaglana, główny składnik kotlecików, jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera największą ilość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze. Kasza jaglana jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Kasza jaglana już na stałe zagościła w moim menu.
Przedstawiam tym razem propozycję na obiad.

Potrzebne składniki:

  • Szklanka kaszy jaglanej;
  • 2 średnie marchewki;
  • Czerwona cebula;
  • Natka pietruszki;
  • ½ szklanki prażonego sezamu;
  • ½ szklanki prażonego słonecznika, pinii i pestek dyni;
  • ½ szklanki bułki tartej bezglutenowej;
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej;
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego;
  • 2 łyżeczki kolendry;
  • Sól i pieprz.

Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną. Następnie ścieramy marchewkę na tarce. Kroimy cebulę i natkę pietruszki. Do dużej miski dodajemy po kolei wszystkie składniki a następnie mieszamy rękoma na klejącą masę.

Jeśli trudno Ci uformować kotleciki to znaczy że musisz dodać jeszcze trochę mąki i oleju. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i możemy rozłożyć na niej uformowane kotleciki. Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni i kotleciki pieczemy przez 30 min. do uzyskania złocistego koloru. Po 15 minutach pieczenia należy odwrócić kotleciki na drugą stronę.

Muszę przyznać, że kotleciki wyszły cudowne. Są słodziutkie i są wspaniałą potrawą bezmięsną. Można je jeść na obiad z surówką np. z buraka.

Jak Wam się podoba ten przepis?
Proszę o komentarz.

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

#kotlecikijaglane #kotletyjaglane #kaszajaglana #daniebezmięsne #obiad #zdrowyobiad #zdrowystylżycia

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery